Duminica Floriilor


           Aceasta sarbatoare este in fiecare an , cu o saptamana inainte de Paste. In popor se mai numeste si Duminica Stalparilor sau Duminica Flurii. Floriile reprezinta intrarea triumfala a lui Isus in Ierusalim. Pentru a-I arata pretuirea, oamenii asterneau in calea Lui hainele lor si Il intampinau cu flori si crengute inflorite ,strigand :" Osana ( cuvant in aramaica ce insemna : "ajuta-ne" ,"miluieste-ne)!
           In aceasta sarbatoare credinciosii duc la Biserica ramuri de salcie si flori pentru a fi sfintite, deoarece in aceasta zi toate florile si toti pomii incep sa infloreasca. De Florii avem dezlegare la peste si vin. Aceasta sarbatoare poarta si numele uneia pagane:Floralia sau sarbatoarea Flurei care simboliza renasterea naturii.Cele doua s-au suprapus ,ramanand in istorie doar cea crestina.
           Alte traditii si obiceiuri :
-martisorul purtat pana in aceasta zi se agata de ramurile unui copac inflorit in gradina

-fetele mari pun sub perna busuioc afintit pentru a visa ursitul. In Muntenia fetele mananca o turta foarte sarata , facuta de ele si se culca fara a bea apa.Daca in noaptea aceea ele viseaza ca un barbat le aduce apa de baut,apai acela ii ursitul :)

-pentru a ne apara de boli e bine ca in apa in care facem baie sa se puna cateva flori sfintite

-nu e bine sa ne spalam pe cap in acea zi pentru a nu ajunge albe la par ca pomii infloriti

-in vreme de furtuna sa se puna pe foc muguri din salciile de la Florii, pentru a imprastia norii si grindina, protejand casa si familia de dezastre.

-cu ramurile de salcie, apicultorii inconjoara in ziua de Florii stupii, iar taranii, convinsi de efectul miraculos al acestor muguri, ii ingropa sub brazda

-cine nu serbeaza aceasta zi se spune ca se umple de pistrui

La multi ani celor cu nume de floare! Distractie pe cinste!


Etichete: , , , ,