Sfintii Petru si Pavel- capeteniile apostolilor


         Incep blogul cu aceasta sarbatoare ,desi nu este perioada ei,dar este prima care mi-a cazut la mana si am zis ca e un semn. In viitor voi incerca sa urmez o cronologie, dar nu promit sa reusesc.
          Aceasti sfinti marcheaza de fapt un post care, in popor este cunoscut sub denumirea de Postul Sampetrului ori al Cinzecimii.  Post ce are doua caracteristici interesante: nu exista o perioada fixa in care se se desfasoara si nu este unul foarte strict : lunea, miercurea si vinerea se mananca legume fara ulei, martea si joia il putem adauga, de asemenea si putin vin iar sambata si dminica avem liber la peste.
         Dar cine au fost acești apostoli? Pai, desi noi il stim pe sfantul Petru ca pazitorul de la poarta Raiului, acesta a fost un pescar in marea Galilei. In ciuda credintei si a iubirii pentru Iisus, s-a lepadat de El de 3 ori. Dar la cea de-a treia aratare a Mantuitorului printre discipoli,sfantul Petru a redevenit cel mai zelos apostol al Lui.
        Sfantul Pavel se numea inainte Saul si chinuia cumplit pe cei ce credeau in Hristos.  Dar, cand mergea spre Damasc pentru a prinde crestinii de acolo, l-a vazut pe Dumnezeu si de atunci a inceput sa creada in El,devenind un neinfricat propovaduitor al crestinismului.
       Acest post dainuieste din secolul IV,  la inceput numai in cercurile monahale.  Prin el ii cinstim cum se cuvine pe acesti apostoli, dar se cinstesc si darurile Sfantului Duh ce au fost pogorate peste Sfintii Apostoli si care se revarsa peste Biserica de Rusalii .Batranii  tin acest post pentru a fi sanatosi si aparati de foamete si grindina,dar si pentru binele animalelor din ograda.

Etichete: , , ,