Invierea Domnului


      Stiati ca data celebrarii Pastelui are la bază două fenomene astronomice: echinoctiul de primavara si miscarea de rotatie a Lunii în jurul Pamantului. Astfel, Pastele se serbeaza in duminica imediat urmatoare primei luni pline dupa echinoctiul de primavara.
         Dar in afara de ceea ce facem din punct de vedere religios pentru a intampina Invierea Domnului (post , imblanzirea spiritului etc), exista si nelipsitele obiceiuri si traditii. De exemplu :

- in traditiile romanilor, Joia Mare se mai numeste Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagra, Joimarita. Ea este termenul pana la care femeile trebuiau sa termine de tors canepa. La cele lenese se spunea ca vine Joimarita sa vada ce-au lucrat. Iar daca le prinde dormind, le va face neputincioase si nu vor putea lucra tot anul. Uneori copiii, unsi pe fata cu negreala, mergeau sa le indemne la lucru pe fetele de maritat si sa primeasca oua pentru incondeiat de Paste, zicand: "Catii / Matii / Toarse caltii; / Ori i-ai tors, / Ori i-ai ros. / Scoate tolul sa ti-l vaz! / Si de-l ai, / Sa te - nduri si sa ne dai / Cele oua - ncondeiate / De acolo din covate".

- Vinerea Mare: in popor se crede ca daca ploua, anul va fi manos, iar daca nu, nu va fi roditor. Femeile nu cerceteaza borsul facut pentru a nu intra Necuratul in el, nu coc nimic la cuptor pentru ca se pot arde mainile Maicii Domnului, nu cos pentru ca se crede ca orbesc, nu tes , nu torc, nu spala, pentru a nu o supara pe Sfanta Vineri, afuma casa cu tamaie, inconjurand-o de trei ori, in zorii acestei zile, pentru ca ganganiile si dihaniile sa nu se apropie de casa si de pomi.

- in Bucovina exista obiceiul ca in noaptea de Inviere fetele sa spele limba clopotului cu apa neinceputa ( asta insemnad ca aceea care scotea apa nu trebuia sa vorbeasca deloc pana nu se desvarsea ritualul )

- in Sibiu se imbodobeste un pomisor cu oua golite de continut

- la bunica mea din judetul Calarasi (imi amintesc de cand eram copila) exista obiceiul de a aduce un cocos la Biserica , la slujba de Inviere, pentru ca se spunea ca Hristos a inviat atunci cand canta cocosul (deoarece animalele au un simt special). Omul caruia ii canta cocosul primul in Biserica considera ca va avea un an bun. Dupa ce isi faceau cantarea cocosii erau dati unor crestini amarati.

        Va doresc tuturor un Paste fericit, plin de lumina si caldura!
Hristos a inviat!

Etichete: , , , , , , ,