Sfintii Constantin si Elena


                          Sfântul împărat Constantin cel Mare este cel care a oficializat, în anul 312, religia creştină pe teritoriul Imperiului Roman. Legenda spune că împăratul Constantin s-ar fi convertit la creştinism după ce a visat o cruce pe care scria "prin acest semn vei învinge".Mama lui Constantin cel Mare, Elena, a sprijinit dorinta imparatului si a ajutat la răspândirea creştinismului.

           Initial, religia lor era pagana – tinand cultul sincretist al soarelui - Sol invictus, introdus de imparatul Aurelian. Insa pasii pe care i-au urmat pana la imbratisarea religiei crestine au fost deosebit de insemnati.Constantin stia insa prea bine ca mare parte dintre supusi erau de credinta crestina, astfel ca indata ce a ajuns la putere a dat ordine sa ia sfarsit persecutiile crestinilor in teritoriile sale.

           Printr-un edict se recunoaste in stat religia crestina, clerul crestin este scutit de obligatia costisitoare a functiunilor municipale, a anumitor impozite, se acorda subventii, se acorda dreptul de a primi donatii. Mai apoi, in 321 Constantin cel Mare a consacrat ca zi de repaus in Imperiu Duminica - sarbatoarea odihnei saptamanale a crestinilor.

           In obiceiurile populare:
- in aceasta zi se serbeaza sarbatoarea pasarilor de padure numita Constandinu Puilor sau Constantin Graur , iar in aceasta zi pasarile isi invata puii sa zbore.

 - puisorii de pasare vor ataca recoltele si, pentru a se proteja, era interzis sa se munceasca la camp; era o zi de odihna.

- batranii spun ca tot ce se seamana la camp in acesta zi se usuca.

 -  este ziua in care pastorii hotarasc cine va fi baci, unde se vor face stanele si pe cine vor angaja sa le pazeasca pe timpul pasunatului. Se masoara si se inseamna pe raboj laptele de la oile fiecaruia.

La multi ani celor care au aceste nume minunate!

Etichete: , , , , , ,