Traditii de Sinziene


Sarbatoare religioasa cunoscuta sub denumirea populara de Sinziene, care are loc in fiecare an în miezul verii, pe 24 iunie si are in istoria ei o grozavie de traditii, obiceiuri si credinte vechi.
Astazi va voi spune cateva din ... cele vechi :) Deci, la drum voinicii mei :
-se spune ca, de Sinziene, ies in sate zanele padurilor.
-in
ajun de Sinziene se intalnesc mandrele si flacaii in sat si ridica focuri de purificare.Baietii luau gateje ( bete aprinse ) si le roteu in aer pentru a imbuna zanele padurii , iar fetele faceau coronite din planta cu nume de sarbatoare si apoi le aruncau peste casa pentru a fi primite drept dar de catre zane. Dar daca coronita ramanea aninata de un cos de pe casa sau de pe un acoperis, mandra care detinea acea coronita stia ca se va marita anul acela.
-gospodinele credeau ca acele impletituri din sinziene aduceau noroc si feresc de orice rau.
-in Muntenia, S Moldovei si Dobrogea aceasta sarbatoare se numeste Dragaica.
-in timpul zilei fetele, numite dragaice isi aleg craiasa pe cea mai frumoasa si mai harnica din ele, dar care va ramane nemaritate 3 ani ( caci asa spune traditia ). Fetele se imbraca in vesminte de sarbatoare si imbodobite cu coronite din flori de sinziene, iar flacaii le stropesc cu apa prospata ( ca pe flori).
-se crede ca e o noapte magica, in care se pot intampla minuni.
-se crede ca Dragaica
baga bob spicului de grau si miros plantelor de leac, vindeca bolile si suferintele oamenilor, in special bolile copiilor, apara holdele de grindina, furtuni si vijelie, urseste fetele de maritat.
-este interzis sa te speli pentru a nu lasa se se duca de la tine magia zilei de Sinziene. -in plina noapte, femeile se avanta pe poteci numai de ele stiute pentru a aduna ierburi si buruieni de leac. -a doua zi de Sinziene, flacaii holtei umbla prin sate si canta fetelor a caror coroana a ramas aninata pe acoperis astfe : "Du-te, Luna, vino, Soare,
Ca tragem la-nsuratoare,
Cununile neursite,
Zac sub hornuri azvarlite".

-indragostitii care nu vor sa se desparta vor fi feriti de tragedie daca se scalda impreuna in mare in acea seara. Sinzienele sunt plante medicinale care sunt folosite cu succes in tratarea unor boli de piele, ulceratii, boli de rinichi. No, vonicii mei si mandrute frumoase, eu va las si va multam mult ca ati mers cu mine pe carari de Sinziene.

Etichete: , , ,