Sinta Maria Mare

Pe data de 15 august sarbatorim Sinta Maria Mare ( cum se zice in popor). Aceasta sarbatoare reprezinta adormirea Maicii Domnului, adica momentul in care Fecioara Maria a foast ridicata la Ceruri.
Este o sarbatoare tinuta atat de ortodocsi, cat si de catolici in acelasi timp. Despre Adormirea Maicii Domnului nu avem referinte in Evanghelii, dar in traditia bisericeasca aceasta sarbatoare este la rang inalt.
Dar nu despre sarbatoarea in sine vreau sa va povestesc, ci despre traditiile si obiceiurile de la lume adunate :).
Asadar sa incepem :
-in aceasta zi se culeg buruieni de leac si flori si se duc la icoana Sf.Marii pentru a fi sfintite si pentru a purta noroc. Unele se pot folosi pentru farmece si descantece.
-acum se aduna ultimele plante de leac si se leaga ciocul pasarilor ca sa nu manance strugurii.
-se fac pomeni pentru morti cu struguri si prune.
- dupa un obicei vechi , azi barbatii isi leapada palaria cu caciula, deoarece se duce caldura si vine frigul.
-traditia spune ca orzul, graul trebnuie semanate intre Santemarii, adica 15 august si 8 septembrie ( cand e Santamaria Mica: nasterea Maicii Domnului)
-se mai spune ca inainte de Judecata de Apoi, Maica lui Dumnezeu are un navod mare cu ajutorul caruia scoate sufletele nevinovate din Iad.
-de pe 15 august se termina la sat sezonul nuntilor si se decshideau iarmaroace si targuri.\
-inn aceasta zi se celebreaza si ziua Marinei, deoarece Fecioara Maria se considera a fi si protectoarea marinarilor, iar in cistea ei se fac serbari.
-daca infloresc trandafirii in perioada asjta, atunci toamna va fi lunga si imbelsugata.
-in gospodariile cu fete mari, pentru ca acestea sa aiba noroc de flacai buni si harnici se spala icoana Maicii Domnului cu busuioc.
Eheeei, dragii mei,cam atat am avut de spus.
La multi ani sarbatoritilor, sanatate si fericire.
O duminica frumoasa.


Etichete: , , , ,