Sur-Vultur - partea a doua

( continuare primei parti )

"- Mai crestine , mai, te-ntelege , mai , ca nu-ti vorbesc de rau, lasa pusca-n jos"
Ala nu vru , asta iar il ruga....in sfarsit , pana-n trei ori ; la a treia oara se hoatari si vanatorul sa-l crute si-l lua cu dinsul acasa gindind si el ca cine stie...o fi ceva daca vorbeste el ca oamenii. Si-l duse acasa . Cum ajunse , il obloji la aripa cu boz , cu una cu alta ca sa-l vindece mai repede.
Dupa ce-l obloji bine , Sur-Vultur ceru sa-i taie o vaca s-o manace s-o manca pe toata.
A doua zi , nu, ca sa-i mai taie una.
"- Pai bine , mai Vulture, tu ma lasi sarac , mai!
- Lasa , ce-ti pasa tie , raspunse Sur -Vultur , stiu eu ce fac , daca-ti place , daca nu...eu altfel nu pot sa te ajut intru nimic.
- Mai na, dar. "
Si-i dadu sa manace cate-o vaca in fiecare zi , pana nu-i mai ramase nici una . Ce era sa faca? intrase in hora . In ziua cand ii dadu p-a mai de pe urma , se poameni cu Sur - Vultur ca-i zice sa bata o prajina de noua stinjeni in mijlocul curtii ca de vreo palma de pamant si dupa ce o batu, Sur - Vultur o lua in sus si du-te du-te si iar mai du-te ....s-a dus pina l-a pierdut din ochi omul.
Cind l-a pierdut din ochi , a inceput si el sa fluiere.
"- Ia te uita , ma , imi minca vitele si ma lasa asa!..."
Si puse mina sa se scarpine-n cap.
In vreme ce se scarpina el in cap de necaz , numai se pomeni ca-i nvijiie ceva la ureche ; cind se uita , ce sa vaza ? ....Sur-Vultur se napustise tocmai d-acolo din vazduh , cit putuse , cu pieptu-n prajina din mijlocul curtii si cum o izbise cu osul pieptului o virise pe toata in pamant!
A poi se indrepta spre ruman si-i zise :
"- Imi incercau puterea : acum pun'te -n spinarea mea si aidi! "
Dupa ce plecara inaltindu-se in vazduh , taman cind erau p-aproape de vintul turbat , Sur-Vultur numa' dadu drumul rumanului din gheare si dupa ce-l lasa de se invarti nitel , il mprinse iar ; apoi dupa ce mai trecu nitel , iar ii dadu si iar il prinse , pina in 3 ori , dupa care-i zise :


[Va urma]

Etichete: , , , , , ,