Sur-Vultur - partea a cincea

- Un' sa ma duc, rapunse flacaul, ma duc unde m-a rinduit tata , la Tartacot al da are barba d-un cot , si umbla calare p-o jumatate de iepure schiop
Si pleca inainte flacaul.
Tman atunci isi aduse aminte bietul om ca-si lasase nevasta bortoasa , cind plecase, si ca flacaul era nadejdea de care el nu stia si pe care o fagaduise lui Tartacot , cind i-a bagat vitele in nuca.
"Care va sa zica , eu lipsesc de acasa 16-17 ani , se gindi el , ca stia ca lipsea de mult, dar nu credea ca atit. Mare , cum trecu vremea!"
Si incepu a plinge de necaz, ca cum sa-si dea el copilul pe mina nazdravanului ala, fara sa se gindeasca ; mai bine se lipsea de vite , ca cu asa voinic de flacau isi agonisea el piinea de toate zilele....Ei , dar ce sa mai zici? ce se facuse , se facuse. O lua si el inainte si se duse acasa.
Flacaul , dupa ce umbla vreme ca la vreun an de zile , ajunse la Tartacot , care ii arata ce avea sa faca , si fiind flacaul vrenic , in curinda vreme facu pe nazdravan sa-l iubeasca , sa-l ingrijeasca si sa-i dea ce avea mai bun.
Alaturi de tinuturile lui Tartacot erau tinuturile dracului, care avea o fata....o dracoaica si jumatate , cu niste ochi de caparau scintei , cu gura mica.... nu semana cu tata-sau , neam; atit ca flacaul se amoreza de ea.... si s-amoreza nu gluma , ca de n-o vedea intr-o zi se prapadea de tot ; fata iar , cum era impresurata tot de pocituri de draci , scalimbaiati si negri ca taciunele , fara nici un lipici , se amoreza si mai si ca el de ea , si vazind ca nu e rost sa se ia amandoi , ca cum s-ar fi invoit dracul ?.... hotarira sa fuga ....si asa si facura.
Intr-o noapte , numai o puse flacaul alaturi p-un armasar turbat al lui , pe care i-l daruise Tartacot , si pe aci le fu drumul!...
Taman spre dimineataprinse de veste dracoiaca , muma dracului , de fuga nepoatas-i si repede porni pe fiu-sau in urma lor.
Cind a fost aproape sa-i ajunga , fata a simtit si i-a zis flacaului:
- Ia te uita-ndarat de vezi ce se zareste.
- Vine repede o cioara neagra , raspunse flacaul , dupa ce se uita.
- Ala e spurcatul de tete , zise fata , eu ma fac bisericuta , tu fa-te calugarasinaintea bisericutii.
Se facura asa , si numai iaca si cioara fuga a trecut pe linga ei , uitandu-se-ncolo , ca nu-i datina dracului sa treaca pe langa biserica si sa se uite la ea. Apoi , dupa ce se mai duse inainte , vazinda ca nu da de ei , se intoarse inapoi si se duse acasa.
Cind ajunse dracul acasa si spuse ma-si ca n-a vazut nici urma de fata ori de flacau , numai o bisericuta c-un calugaras , dracoaica i-a dat o palma de i s-au zguduit creierii in teasta - cica si la draci tot muierile sint mai ale dracului , si-i cirpesc cite o data de te miri , draci sunt aia or ce sint.
- Aia erau ei , netrebnicule , nici atita nu te-ai priceput? Fuga-ndarat dupa ei, ce mai stai? Sa-i ajungi si sa mi-i aduci acilea, sa le arat eu fuga.
Dracu , cum a auzit vorba ma-si , fuga-ndarat , pina iar s-a apropiat de fugari.
- Ia te uita inapoi, ce vezi? zise iar fata , flacaului.
- O cotofoana neagra vine de foc.
- Fa-te pieptene si eu padure.
Pin' sa se faca , dracu si el acilea ; da' de un' sa stie el ca pieptenele si padurea sunt fugariidupa care alerga el? ca el nu se prea pricepea asa mult la d-alde astea ; astea ma-sa le stia bine.
S-a intors indarat iar fara isprava.
Dracoaica , daca l-a vazut asa nevoias , l-a scuipat de necaz ; apoi a pus o hanta pe ea, a incalicat pe piua , a dat cu pistolul in fundul piuai (=vas de lemn , de metal sau de piatra , cu peretii si fundul gros, in care se piseaza cu ajutorul pisalogului diverse substante solide ) si o data sari trei hotare lasind flacare in urma

Etichete: , , , , , ,