Traditii de Sfantul Ioan

sursa : www.crestinortodox.ro
  Asa cum deja ati aflat , astazi este Sfantul Ioan in calendarul ortodox. De altfel toate sarbatorile , traditiile si obiceiurile descrise aici sunt din ramura ortodoxa, pentru ca sunt nascuta in aceasta credinta si e singura cu care am avut contact up close and personal. In momentul in care voi avea tangente si cu alte religii si credinte , voi scrie si din acea perspectiva.  :)
     In fiecare an , pe 7 ianuarie se sarbatoreste Soborul Sfantului Ioan Botezatorul , cel care a a anuntat venirea lui Hristos. Mai este cunoscut si ca " Inaintemergatorul " - cel care a botezat oamenii in credinta crestina , propovaduindu-l pe Fiul lui Dumnezeu . Numele de Ioan vine de la cel iudaic " Iohanan " si inseamna " Dumnezeu s-a milostivit ".
     Potrivit traditiilor , astazi se incheie perioada Sarbatorilor de iarna care incepe pe 6 decembrie , odata cu Sfantul Nicolae. 
      In aceasta zi se spune ca se boteaza gerul , adica se incalzeste ( anul asta daca se mai incalzeste mult de pe acum, in martie vom face plaja :))  ). Se spune ca Sfantul Ion este ocrotitorul pruncilor , pe care ii protejeaza sa se nasca sanatosi si fara malformatii. Se mai zice ca cine nu se veseleste de Sfantul Ion ramane trist tot anul. 
    In trecut se parctica Iordanitul femeilor , "o petrecere a nevestelor, organizată în ziua şi în noaptea Sf. Ion. Femeile se adunau la o gazdă, unde aduceau alimente şi băutură. După ce mâncau şi beau pe săturate, spunând că se „iordănesc“, cântau, jucau şi chiuiau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe drum, unde îi luau pe sus pe bărbaţii ieşiţi întâmplător în calea lor şi‑i duceau cu forţa la râu sau la o apă, ameninţându‑i că îi aruncă dacă nu se răscumpără, de obicei cu o vadră de vin. Unele femei mergeau prin case şi‑i stropeau cu apă pe cei pe care îi întâlneau. În unele sate, tinerele neveste erau integrate în comunitatea femeilor căsătorite printr‑un ritual special, care cuprindea, printre altele, udatul cu apă la râu, lac, fântână." ( sursa : Radio Antena Satelor )
  
  Tot de la Radio Antena Satelor aflam ca "in altă parte obiceiul practicat de femei e numit Ciurică . Se adună mai multe şi, după ieşirea de la biserică, cer fiecărui bărbat câte o iordăneală, adică o sumă de bani, după putere, cu care seara se adună la un loc şi fac chef (petrecere cu mâncare, băutură şi lăutari) numai între ele, fără bărbaţi. Aceştia le lasă în pace, de teama Ciuricăi. " 
   De asemenea un alt obicei este Masa moaşei. Moaşa merge cu apă sfinţită şi cu un buchet din flori uscate şi frunze verzi de muşcată pe la fete tinere, pentru a le invita la petrecere. Plocoanele aduse de fiecare mamă sunt aşezate pe masă, în jurul colacului moaşei. Ceremonia începe cu tămâierea fetelor şi aprinderea lumânării de pe masă. Colacul cel mare al moaşei este rupt în mai multe bucăţi şi împărţit tinerelor , care îşi prorocesc, după pâinea primită (de la marginea sau de la mijlocul colacului, mai mare sau mai mică), dacă mai nasc sau nu copii, dacă aceştia vor fi fete sau băieţi. Urmează apoi petrecerea, cu mâncare şi băutură. 
    Astazi femeile celebreaza " Ziua furcii " , o zi in care femeile isi reiau treburile casnice care pana acum au fost oprite in post si sarbatoare. 
  "In multe sate din Maramures se mai tine obiceiul Vergelului sau, altfel spus, spargerea Craciunului. Fetele de maritat pregatesc cosuri cu bautura si mancare. Feciorii merg si iau fetele de acasa si le dic in curtea unde se tine Vergelul. Tot ei sunt si cei ce platesc muzicantii. In hora intra fetele ce se vor marita in acest an si formeaza viitoarele cupluri, toata petrecerea incheiundu-se cu un ospat comun, care sparge perioada sarbatorilor de iarna”, a declarat pentrucitynews.ro conferentiar universitar Delia Suiogan.
  Sarbatorindu-l pe Sfantul Ion  se feresc gospodariile de foc si animalele domestice de fiarele care ar putea sa le sfasie , iar oamenii se stropesc cu aghiasma luata in ziua de Boboteaza pentru a fi feriti de boli. 
     La multi ani Ioana, Ion si tuturor care au nume derivate din acest sfant. Si mai ales bunicii mele ! Petrecere fumoasa!

Etichete: , , , , , , ,