Tinitus ( tiuitul din urechi ) : cauze si solutii

     Vorbeam zilele trecute cu o prietena despre tinitus si mi-am dat seama ca sunt multi oameni care sufera de asta si ar avea nevoie de cateva sfaturi punctuale. Si cum , la un moment dat , m-am interesat de cauze si solutii (pentru ca aveam probleme cu somnul si aceasta era o consecinta )  m-am gandit sa le si public , pe scurt , intr-un mic rezumat.
    In primul rand cred ca se impune o mica definitie : tinitusul este acel tiuit in urechi de frecventa inalta sau mai joasa , care dispare dupa un timp sau dureaza o perioada indelungata.Un exemplu de tinitul ar fi tiuitul ala care apare dupa ce ajungeti acasa din club, de la muzica prea tare.
    Sunt o multime de motive care pot face sa apara acel zgomot sau sa se inrautateasca daca el exista deja. In primul rand aveti grija la oboseala excesiva , probleme cu somnul. De asemenea se impune moderatie in ceea ce priveste ciocolata, vinul rosu , avocado , cereale , grasimi, prea multa cafeina , alcoolul, foarte multa sare. Mare grija la fumat : daca va confruntati cu tiutul acesta enervant e bine sa fumati cat mai putin sau sa renuntati definitiv la asta.
       Acest zgomot in urechi poate sa apara si de la consumul excesiv de anumite medicamente , ca de exemplu : aspirina, ibuprofen, diuretice, antibiotice, quinina, antiinflamatoare . In alte cazuri tinitusul acopera ceva mai grav : poate fi un simptom al bolii Lyme , poate indica leziuni cerebrale, hipertensiune intracraniana, hipertiroidism, osteoscreloza.
      De cele mai multe ori nu e cazul sa va panicati , mai ales ca stresul emotional este un alt declansator pentru tiuitul din urechi. O alta cauza poate fi si inaintarea in varsta.
      Ce putem face? In primul rand trebuie sa ne rasfatam cu un program mai bun de somn, un regim de viata sanatos , dieta fara excese , mai ales din cele mentionate mai sus. Apoi e musai sa invatam sa ne relaxam , si cumva sa nu ne panicam din cauza asta , pentru ca problema se inrautateste.Sunt cateva solutii care chiar ajuta :
    Si cel mai important multa relaxare , focus pe altceva , alcool foarte rar si odihna foarte multa, Sa nu uitam de gandirea pozitiva care ajuta foarte mult.

    Si cel mai important sfat este sa nu neglijam vizitele la doctor. Better be safe than sorry! In majoritatea cazurilor , ceea ce se trateaza in stadii incipiente , se poate trata/ vindeca mai usor. Deci sa nu ne fie frica , ci mai degraba sa fim responsabili cu sanatatea noastra. :)





Etichete: , , , , , ,