Carti de pe telefon: aplicatii pentru Android, partea a doua

Hmmm,  astazi tehnologia nu tine cu mine. Desi scrisesem un articol maricel in care ii cantam osanale, taman cand mai aveam un pic si il terminam, puf,  a disparut tot. Eh, nu-i nimic, sunt pregatita pentru o lupta indarjita. Vedem noi care pe care. Muahahahahah (insert evil face here)
Asa cum ziceam in articolul invizibil, ramasesem datoare cu o aplicatie minunata pentru citit pe telefon,  asa ca acum va prezint ( sunet de tobeee) : FBReader, care seamana destul de mult cu Moon+Reader ( pe care l-am explicat )
Deosebirea este ca programelul din articolul de azi suporta toate formatele de ebook si, in plus, pdf si doc, ceea ce il face mult mai practic. Il puteti descarca de aici


Dupa instalarea sa, vi se va sugera un plugin - Bookshelf - pe care recomand sa il acceptati,  mai ales ca nu ocupa mult spatiu, dar ordoneaza cartile mult mai ok. Pluginul va avea by default si un shortcut pe telefon, insa nu e necesar sa il pastrati, deoarce aplicatia este mai mult decat suficienta.


FBReader are si un manual de care nu veti scapa pana nu il veti frunzari pana la capat, desi nu e musai sa il si cititi :D. La finalul instructiunilor, puteti sa apasati butonul pentru diverse optiuni a telefonului din partea stanga, jos,  ( asta depinde si de ce telefon aveti) si vor rasari primele optiuni : Deschide libraria ( a cartile pe care le-ati downloadat in telefon) , Deschideti libraria din retea (bibliotecile online cu o mare varietate de carti), Inchide aplicatia. Limba in care gasiti setarile aplicatiei este cea in care este setata telefonul dumneavoastra: al meu este in romana.

Odata ce intram in libraria personala , vom observa cat de frumos  si practic sunt asezate cartile.



  In partea dreapta sus, ne "impiedicam" de primele optiuni ( la cele 3 punctulete), dintre care cele mai interesante sunt: Wide Cards Wiew - mareste sau miscoreaza modulul de vizionare a cartilor in aplicatie si Remove ads - indeparteaza reclamele pe care le putem vedea in aplicatie, in josul paginii, prin cumpararea programelului la 8,99 lei. Nu e musai sa-l cumparati, reclamele pot fi ignorate cu gratie :D


 In partea stanga sus, cele 3 liniute orizontale ne dezavluie o parte din magia FBReader-ului:



Odata intrati pe o carte , daca apasati butonul de optiuni al telefonului vostru, veti descoperi si restul  magiei FBReader:               
     
                                                        



Biblioteca = constituita din cartile descarcate in telefon


Biblioteca din retea = mai multe biblioteci online cu o multitudine foarte variata de romane
Cuprins ( ul cartii deschise)

Favorite = te ajuta sa nu mai cauti cartea printre teancurile  downloadate in aplicatie



 Mod noapte = foarte bun pentru a citi pe intuneric, fara a deranja pe nimeni si fara sa va obositi ochii

Cauta = in documentul deja deschis


Impartaseste cartea = adica share prin diverse canale

Setari  - la care voi reveni mai tarziu


Informatii despre carte


Orientare ecran =  ajuta cand trebuie sa cititi un pdf. Pentru asta setati ecranul in pozitie landscape , nu portait si ajustati textul cu zoom manual pana devine lizibil
etc


                                                     
Si acum revin la setari , caci unele sunt de-a dreptul utile ( nu e necesar sa va bagati prin toate , doar daca vreti)
- daca intram la Aspect, observam ca putem schinba Limba ( care e setata by default pe cea a  sistemului, adica a telefonului), Orientarea ecranului ( setat by default pe cea a dispozitivului, dar poate fi schimbata dupa cum va este mai comod), Reglarea luminiozitatii ecranului ( eu am lasat cum era bifat pentru ca mi s-a parut interesant si foarte usor de folosit). De restul nu m-am atins, n-avea sens sa ma complic inutil, dar evident, alegerile sunt ale voastre :

                                                   

- foarte util este capitolul Culori si imagini de fundal de unde putem schimba tema daca apasam pe Fundal - Textura predefinita, In altele nu am considerat necesar sa intru


- mai jos gasim Defilare ( sau mai bine-zis : Page turning) de unde puteti selecta animatia cea mai potrivita pentru intoarcerea paginilor, ca sentimentul de real sa se intregeasca :). Sunt mai multe setari , insa doar acolo am considerat ca e cazul sa modific

- in Directoare ( Directories) : putem seta folderul din telefon unde am downloadat cartile pentru a fi absorbite in FBReader.
                                                      



Cam atat pentru azi. Sper ca nu v-am plictisit prea mult.  FBReader este programelul meu preferat din cele 3 pe care le am pentru citit. Voua cum vi se pare aplicatia?
Enjoy!

Etichete: , , , , , , ,