Buna Vestire

          Hey, dragii mei. Azi o sa va vorbesc despre Buna Vestire, o sarbatoare atat a crestinilor ortodocsi cat si a celor greco-catolici. In popor se mai numeste si Blagovestenia sau Ziua Cucului.
Se sarbatoare este pe 25 martie in fiecare an si se ţinea în Răsărit încă din anul 550.
         Buna Vestire semnifica "implinirea timpului", adica a fagduintei facuta de arhanghelul Gabriel Fecioarei Maria despre venirea pe lume a lui Hristos : "Bucura-te cea plina de har!" Sarbatoarea este una dintre cele mai mari de peste an inchinate Nascatoarei.
         In popor Blagovestenia este dedicata fertilitatii si are multe obiceiuri si traditii in spate. Se spune ca " invie musca si incepe sa creasca iarba" ,deoarece tot pamantul a fost binecuvantat, rîndunele şi cucul începe a cînta. Cucul cîntă mereu pînă la Sînziene sau Sîn Petru, cînd se pune că mănîncă orz şi se îneacă. Nemaiputînd cînta, se transformă în uliu şi aşa rămîne pînă anul viitor, cînd îşi recapătă glasul tot pe 25 martie anul urmator. Dat fiind “harul” său, gospodarii consideră că el are mari puteri şi poate spune, dacă ştii să-l asculţi, ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Aşa ei pot afla peste cât timp se vor căsători sau vor avea parte de necazuri.Primul sau cantec, care are loc de obicei la Buna Vestire, trebuie sa fie asteptat, potrivit credintelor populare, de toti oamenii imbracati in haine curate, veseli, satui si cu bani in buzunare.
         Iata ce ne mai spune traditia:
1.se afuma casa cu tamaie pentru a se feri de rele casa

2.barbatii ameninta cu o secure pomii care nu rodesc rostind: " Dcaca nu rodesti te tai!"

3.albinele sunt lasate sa treaca printr-un gat sau gura de lup pentru a fi agresive cu dusmanii sau printr-o potcoava pentru a nu se atinge nicio boala de ele.

4.satenii fac focuri in gospodarii toata noaptea si lasa colaci, paine si bautura pentru ca ingerii care se coboara din cer sa nu sufere de frig si foame , iar a doua zi se dau de pomana.

5.barbatii nu se cearta cu nevestele caci se vor sfadi tot anul , nu intrec masura cu bautura pentru a avea capul limpede tot anul si nu lenevesc pentru a nu fi lenesi pana la sfarsitul anului.
Se spune ca daca va fi frumos de Buna Vestire asa va fi si de Paste :)

Editare tarzie: Stiti ca am intrat in postul Pastelui,dar de Buna Vestire avem dezlegare la peste (si pe undeva am citit ca si la vin :) )

Etichete: , ,